preskoči na sadržaj

Osnovna škola Otona Ivekovića Zagreb

I još jedan festival! Bravo, Swots!


Film "Just because..." u Brazilu

Naš film postiže i svjetski uspjeh!

Nakon 38.revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Festivala prava djeteta i OFF Travno animirani film "Just because..." nalazi se u selekciji 16. AnimArte! - International Student Animation Festival of Brazil, piše FKVKZ.

Film je nastao na radionici animacije u suradnji Erasmus+ projekta Swot Scouts i FKVKZ-a koja se odvijala u prosincu 2020. u prostorima FKVKZ-a u Zaprešiću. U izradi filma je sudjelovalo 30 učenika iz sve četiri projektne partnerske škole.

Još jednom hvala FKVKZ-u na izvrsnoj radionici i čestitke SWOT-filmašima!

 


Virtualna mobilnost u Brindisi

Od 19. do 23. travnja sudjelovali smo u virtualnoj mobilnosti koju je organizirala škola ISS E. Majorana iz Brindisija. Naime, ovo događanje dio je Erasmus+ projekta Swot Scouts u kojem, osim škola iz Italije, Španjolske i Makedonije, sudjeluje i naša. Već treću godinu sudionici navedenog projekta bave se temom emocionalne inteligencije i provode različite aktivnost vezane uz njeno osvještavanje i poboljšanje. S obzirom da je mobilnost učenika i njihovih mentora, to jest odlazak u zemlje sudionice sastavni dio programa ovoga projekta, prethodnih godina već smo posjetili Španjolsku i Makedoniju. Također i mi smo ugostili kolege iz projekta. Italija, koja je preostala kao posljednji domaćin, bila je prisiljena svoje gostoprimstvo pružiti na daljinu.

Šesnaest učenika osmih razreda u pratnji dvije profesorice i školske pedagoginje bilo je, dakle, u virtualnom posjetu u Brindisiju, gdje su domaćini za sudionike u pet dana mobilnosti organizirali aktivnosti koje su se uglavnom temeljile na igranju poučne internetske igre "Phobos' journey"  na alatu Classcraft. Kroz navedenu igru učenici su se upoznali, kako međusobno tako i s novim načinima učenja te aktivno primjenjivali znanja i vještine stečene u okviru zadane teme. Druženje, iako preko mreže, uspjelo je, nastala su neka nova poznanstva i uspješno su razmijenjena iskustva.

29.4.2021.g. učenici Meri Milašinčić, Tea Buban, Marina Mikac, Gabrijela Damjanović i Toni Luketić su prezentirali mobilnost na virtualnoj sjednici Učiteljskog vijeća.

Priloženi dokumenti:
Prezentacija c4 sjednica UV.pptx.pdf


 

Svim Erazmusovcima i onima koji će to tek postati sve najbolje želi školska Erasmus+ grupa smiley

Sretan Božić i sretna 2021!


Festival prava djece

na kojem možete pogledati naš film "Just because..." nastao na radionici FKVKZ-a u prosincu 2019.g. U izradi filma su sudjelovali učenici četiri partnerske škole E+ projekta Swot Scouts.


Erasmus+ dani 2020

Naša škola sudjeluje u Erasmus+ projektima od 2015-te godine i veseli nas da smo se u ovom periodu obogatili novim iskustvima, znanjima, putovanjima, stekli nove prijatelje i prezentirali sebe, svoju školu, grad i zemlju u školama širom Europe.

Započeli smo s projektom "VEAC; Values, the Essence of an Active Citizen", a trenutno sudjelujemo kao partneri u tri projekta: "Swot Scouts", "I.D.E.A. Together we can!" i "Bon Appetite, Europe!".

15 -18.10. obilježeni su Erasmus+ dani kako bi se promoviralo i zainteresiranima prezentiralo mogućnosti programa.

Mi smo se ove godine odlučili za radionicu na temu europskog filma s namjerom naglašavanja važnosti europskih kulturnih sadržaja u Erasmus+ programu.

Na nastavi Povijesti osmi razredi su pogledali film "Europa, Europa" koji se sadržajno preklapa s gradivom na temu drugog svjetskog rata. Na nastavi Njemačkog jezika nastavlja se razgovor o filmu.

Erasmus+ grupa bavi se animiranim filmom "The Secret of Kells" promišljajući što obilježava ovaj film kao europski.

Filmove gledamo i analiziramo na stranici European Film Factory, kreiranoj s namjenom integracije filmskih sadržaja u školske kurikulume i razvitka medijske kulture.

 
 

Petak, 2.10. u 15:00

Na online programu Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece je i naš animirani film "Just because...."

Film je nastao na radionici u FKVKZ-u, Zaprešić, u okviru Erasmus+ projekta Swot Scouts.


Naš animirani film "Just because...", nastao na radionici u FKVKZ-u, Zaprešić, u okviru Erasmus+ projekta Swot Scouts, odabran je u ovogodišnjoj selekciji Festivala prava djece. Devet osnovnoškolskih i šest srednjoškolskih filmova ove će godine biti dio programa i moći će se pogledati na stranici Festivala.

Odabrani filmovi djece i mladih za 12. Festival prava djece


Europski dan jezika, 26. rujna

Fewthings4EDL

Obilježavanje Europskog dana jezika je već postalo naša tradicija. Aktivnosti često povezujemo s našim Erasmus+ i eTwinning projektima. Cilj nam je razvijati motivaciju za učenje jezika i pozitivan odnos prema kulturnoj raznolikosti Europe.

U proteklom tjednu imali smo niz aktivnosti povodom ovog dana.

Peti i šesti razredi su na satovima Likovne kulture dizajnirali majice EDL-a.

Šesti c razred se bavio porijeklom našeg jezika i učio glagoljicu. Učenici su oslikali inicijale svojih imena na ovom starom hrvatskom pismu.

Sedmi b razred je naučio pjevati češku pjesmu Škoda lásky.

Dvije učenice šestog razreda podijelile su s nama kuharski recept na njemačkom.

Ako se želite zabaviti s nama učeći pozdrave na raznim europskim jezicima, izradili smo igru SayBok.

Za naš događaj možete glasati na Fewthings4EDL!!!!

 

Organizacijia: Barbara Bošnjak, Vlasta Kovačević Herzog, Ivana Mijatović Jurić i Petra Mišković Milavec.Izvor: www.fkvkz.hr

  

Trajanje Erasmus + projekta SWOT SCOUTS produženo je za još jednu školsku godinu radi pandemije COVID-19.

Mobilnost u Brindisi u Italiji se odgađa za školsku godinu 2020/21. Virtualna komunikacija i suradnja se nastavljaju.


                    Čestit Božić i sretna Nova godina!
Čestitke Swotovcima!Europska oznaka kvalitete

Naš projekt Swot Scouts je dobitnik vrijednog eTwinning priznanja za dvogodišbji rad! Čestitke svim swotovcima!


 

Erasmus+ dan u školi 11.10.2019.

11. listopada 2019. u posljepodnevnim satima u Erasmus+ kutku u glavnom školskom hodniku svim učenicima i roditeljima su predstavljena 4 Erasmus+ projekta u kojima škola sudjeluje ili je sudjelovala.

VEAC: Values – the Essence of an active Citiyen 2015.-2017. , naš prvi Erasmus+ projekt koji se bavio tradicionalnim vrijednostima partnerskih zemalja.

I.D.E.A. Together we can! 2018.-2020. projekt o inkluziji u kojem djeca s teškoćama u razvoju aktivno sudjeluju i odlaze na mobilnosti.

SWOT Scouts 2018.-2020., projekt usmjeren na razvoj emocionalne inteligencije i socijalnih vještina.

Bon Appetite Europe! 2019.-2021. projekt koji nas uči gastronomiji kao dijelu europskog kulturnog nasljeđa.

Promotori projekata su učenici koji su aktivni sudionici svih projektnih aktivnosti i koji sudjeluju u projektnim mobilnostima. Uz prezentaciju projekta govorilo se o vlastitom iskustvu tijekom putovanja i znanjima koja su stekli sudjelujući u projektu. U Erasmus + kutku je postavljena izložba predmeta koje smo donijeli s putovanja i predstavljaju sve zemlje partnere. Učenici su mogli sudjelovati u digitalnim igrama slaganja puzzli s logotipovima projekata i kartom Europe te odigrati slušnu igru „Prepoznaj koji je to jezik“.

 

 

erasmusdays.eu/event/erasmus-day-in-school-otona-ivekovica


 

Europski sportski tjedan 23. - 30. rujna 2019.g.

U petak, 27. rujna 2019.g. sportskim igrama i atletikom smo obilježili Europski školski sportski dan 2019.g. Ova inicijativa je poticaj mladima u kretanju, bavljenju sportom i zdravijem načinu života.

Kod nas u školi su organoizirane ekipne sportske igre graničar i rukomet te ciklično kretanje iz domene atletike za učenike razredne nastave. Za učenike viših razreda također su održane sportske ekipne igre u nogometu, rukometu, odbojci i badmintonu te ciklično kretanje 2019 metara.

Učenici 5. i 6. razreda su na nastavi Likovne kulture kreirali pano Europski sportski tjedan kojim promoviraju vožnju biciklom i zdrav život.

Učitelji su se pridružili učenicima u aktivnosti cikličnog kretanja, a podršku je dala i ravnateljica aktivno se uključivši u ciklič

Čitava manifestacija je popraćena popularnom glazbom i upoznavanjem djece sa značajem Europskog sportskog tjedna. Kroz ovu aktivnst promoviramo i europske projekte u kojima sudjelujemo, posebno tekuće Erasmus+ projekte Swot Scouts, I.D.E.A.Todether we can! i naš novi projekt Bon Appetite, Europe!

Organizator ove aktivnosti je profesor TZK Antun Smiljanić uz asistenciju prof. Ante Orlovića.


Europski dan jezika 26.rujan 2019.

Europski dan jezika događaj je koji se već tradicionalno obilježava u našoj školi. I ove godine bilo je veselo i zabavno.

Profesorica Engleskog jezika Vivian Petković priredila je poučnu čajanku na kojoj smo imali priliku ne samo kušati različite vrste čaja, već i čuti zanimljivo predavanje o porijeklu i uzgoju ove drevne biljke.

Uz prigodnu glazbu iz svih dijelova svijeta uživali smo i družili se cijelo poslijepodne. Za vrijeme velikog odmora profesorica Njemačkog jezika Ivana Mijatović Jurić je uz asistenciju profesorice Likovne kulture Vlaste Kovačević Herzog i školske pedagoginje Lane Trojnar organizirala međurazredno natjecanje u jezičnim igrama. Pored računalnih igara pod nadzorom Marka Milkovića i Frana Gerića, igre gađanja s  Wilhelmom Thellom i Mirkom Raičem i njemačkim uz asistenciju učenice Vanesse Puljić bio je tu i zanimljiv izazov vezan uz osnove albanskog jezika koji su priredile učenice Dea Muhadri i Valerija Lekaj. Pobjedu su odnijeli predstavnici 8.a razreda koji su osvojili slatkiše za cijeli razred.

 

 

Language SquadPrezemtacija mobilnosti u Sjevernu Makedoniju

Nakon mobilnosti u Sjevernu Makedoniju učenice sedmih i osmih razreda Tihana H, Iva Š, Sara M. i Petra M. su gostovale na Učiteljskom vijeću kako bi predstavile gdje su bile i što su naučile. Pripremile su ih Barbara Bošnjak, učiteljica Glazbene kulture i Ivana Mijatović Jurić, učiteljica Njemačkog jezika. Učenice su prezentirale aktivnosti koje su se provodile u OŠ V. Tasevski u Skoplju, te mjesta koja su posjetile na putovanju. Pred Učiteljskim vijećem su također otpjevale tradicionalnu makedonsku pjesmu "Jovano, Jovane" i sve iznenadile kvalitetom svoje izvedbe.


Posjet Veleposlanstvu Sjeverne Makedonije

Nakon mobilnosti u S. Makedoniju učenici - sudionici mobilnosti su u pratnji učitelja posjetili Veleposlanstvo Republike Sjeverne Makedonije. Predstavnici Veleposlanstva su ih srdačno primili i opisali im djelokrug rada svoje institucije, a učenice su upoznali domaćine sa ašim Erasmus+ projektom Swot Scouts i aktivnostima koje su se odvijale prilikom posjeta prijateljskoj i partnerskoj školi V. Tasevski u Skoplju.


Putovanje u Sjevernu Makedoniju

U okviru Erasmus+ projekta Swot Scouts ostvarena je i druga mobilnost, putovanje u Skoplje u posjet partnerskoj školi OOU Vlado Tasevski. Sudjelovale su učenice Petra M, Iva Š, Sara M. i Tihana H. u pratnji koordinatorice Vlaste Kovačević Herzog i Lane Trojnar, članice projektnog tima.U Skoplju su se nastavile aktivnosti iz područja razvoja emocionalne inteligencije, radilo se na emocionalnoj svijesnosti i empatiji. Svi učenici su sudjelovali u završnoj priredbi i drugim događanjima koje je pripremila škola -domaćin. Osim posjeta Muzeju holokausta i Arheološkom muzeju u Skoplju, posjeta manastirima i džamijama S. Makedonije, treba svakako istaknuti izlet u Ohrid, grad jedinstven po svojoj arhitekturi i okolnom pejzažu. Naše učenice su za ovu priliku uvježbale dvije tradicionalne pjesme na makedonskom jeziku, Makedonsko devojče i Jovano, Jovane. Pjesme su u Skoplju imale priliku ivesti zajedno sa svojim kolegama iz Španjolske, Italije i N. Makedonije.


Videokonferencija

U četvrtak, 9.svibnja organizirana je videokonferencija za sudionike mobilnosti u Sjevernu Makedoniju. Učenici su imali priliku međusobno se upoznati i porazgovarati.

Naše učenice su izvele makedonsku tradicionalnu pjesmu Jovano, Jovanke na jeziku domaćina. Jedna od aktivnosti u Skoplju slijedeći tjedan će biti i upoznavanje s glazbenom baštinom Sjeverne Makedonije.


Dan Europe

U četvrtak, 9.5.2019. obilježili smo Dan Europe. Za vrijeme velikog odmora smo organizirali radionicu izrade zvjezdica koje smo postavili na izložbeni pano u Erasmus plus kutku. Mentori su odgovarali na
pitanja učenika o Europskoj uniji, njenim simbolima, državama – članicama i njihovim sličnostima i razlikama. Posebno su istaknute države iz kojih su naši projektni partneri.
Radionice su vodile Jelena Milanković Žanko, Lana Trojnar i Vlasta Kovačević Herzog.
Na radionicama se slušalo pjesme – pobjednice eurovizijskih natjecanja. Posebno se obratila pažnja na jezičnu raznolikost, a razgovaralo se i o raznolikosti tradicionalne glazbe i odjeće, religija, kulturne i prirodne baštine.
Radionica je bila otvorenog tipa pa su sudjelovali učenici svih razreda. Stariji učenici su podučavali mlađe u izradi zvjezdica i volontirali u uređivanju panoa.
Glavna svečanost proslave Dana Europe u Zagrebu se odvija u subotu, 11. svibnja na Europskom trgu s temom tradicionalnih kuhinja. Učenici su o događanju informirani i pozvani da se priključe zajedno s roditeljima.

 


 

Naša škola ima status eTwinning škole 2019-2020.

Ove godine je 1004 škole i vrtića dobilo ovo značajao priznanje europskog portala eTwinning za svoj dosadašnji rad.

Čestitamo svim učenicima i učiteljima eTwinnerima!


Naša nova pravila

kojima uvažvamo osjećaje smo postavili  u E+ kutak.

poster


Prezentiranje mobilnosti u Španjolsku Učiteljskom vijeću

- u izradi

Embajada de España en Croacia

 

via GIPHY


Posjet Španjoskoj ambasadi

 

Posjet Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske

Dana 20. veljače 2019. g. grupa učenika 7. i 8. razreda Osnovne škole Otona Ivekovića, sudionika u Erasmus+ projektu Swot Scouts, posjetila je Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske. U posjetu su ih pratili profesorica njemačkog jezika Ivana Mijatović Jurić i profesor povijesti Krešimir Alajbeg.

Dočekao ih je veleposlanik Njegova Ekselencija gospodin Alonso Dezcallar de Mazarredo. 

Razgovarali su o nedavnom putovanju učenika u Almeriju u Španjolskoj te o sličnostima i razlikama Hrvatske i Španjolske. Učenici su zaključili da dvije zemlje imaju više sličnosti nego što su ranije pretpostavljali. Veleposlanik je ljubazno odgovarao na sva postavljena pitanja, a učenici su pozorno slušali odgovore.

Učenici su otpjevali pjesmu naslova “Španjolska pjesma” u pratnji gitare, a veleposlanik je izrazio zadovoljstvo njihovom izvedbom.  Delegacija je Veleposlaniku uručila poklon, keramičke proizvode školske učeničke zadruge Oton.

Učenicima je bilo iznimno drago što su imali priliku sudjelovati u ovom događaju, upoznati gospodina veleposlanika i naučiti nešto o diplomaciji.

Kiara Mudrić

Lina Trninić


Putovanje u Španjolsku

Od 9.2. do 16.2. 2019. godine šest učenika je sudjelovala na Kratkoročnoj edukaciji učenika u Španjolskoj u okviru Erasmus+ projekta SWOT SCOUTS. Učenike su pratile profesorice Vlasta Kovačević Herzog i Ivana Mijatović Jurić.

Tema kratkoročne edukacije bila je „Zajedničko istraživanje emocija“. Organizator ove edukacije bila je partnerska škola iz Almerije u Španjolskoj. Edukacija je trajala pet dana, od ponedjeljka 11. veljače do petka 15. veljače 2019. godine.

Učenici su sudjelovali u radionicama s temom emocionalne inteligencije i posjetili znamenitosti Almerije i Granade. Partnerska škola je organizirala posjet gradonačelniku Almerije i sudjelovanje u radionici u školi IES Turaniana u Roquetas de Mar-u. Organiziran je i posjet palači Alhambra u Granadi.


Dan sigurnijeg interneta 2019

I ove školske godine u našoj školi su u četvrtim razredima održane radionice pod nazivom „Internet security“. Na radionicama je provedena anketa o korištenju interneta i društvenih mreža.

Rezultati ankete pokazuju da preko 80% učenika četvrtih razreda ne znaju što je cyberbullying. Društvene mreže koje uglavnom koriste su WhatsApp i Viber, a čak 20 % učenika ima svoj Instagram profil. Kada koriste Internet najčešće su na Youtube- u, do dva sata dnevno.

Učenik 8. c razreda Patrick B. održao je učenicima predavanje o sigurnosti na internetu. Nakon toga učenici su diskutirali o različitim prikazima slučajeva djece koja su koristila Internet i društvene mreže. Na kraju radionice učenici su odigrali kviz o ponašanju na internetu i društvenim mrežama. Za vrijeme odmora učenici su igrali društvenu igru memory karte o sigurnosti ma internetu.

Anketa je pokazala da velik broj učenika ne koristi u postavkama aplikacija, pretraživača i društvenih mreža alate kako bi zaštitili svoju sigurnost i privatnost. Škola će učenike intenzivnije poučavati ponašanju na internetu i društvenim mrežama s ciljem povećanja sigurnosti.


Pripreme za put u Španjolsku

U srijedu, 30. siječnja će se održati projektna videokonferencija za učenike iz sve četiri partnerske škole koji će se susresti na aktivnosti u Almerjii u Španjolskoj. Napravljena je zajednička tehnička proba, a na Swots grupi se marljivo uvježbavala prezentacija.

 

 


Aktivnost "Hope" (Nada)

U siječnju se u projektu SWOTS bavimo temom nade promišljajući naše želje i očekvanja u započetoj godini.

Tekstovi su nastali na dodatnoj nastavi  Engleskog jezika sedmih razreda.

Virtualna ploča s učeničkim radovima, netboard.me

 


 

Aktivnost "Painting emotions in colours and shapes"

Možete glasati za najbolju sliku!

 

https://padlet.com/vlastaherzog/s9r41cbp9axh


Hrvatska, kakvom je mi vidimo i Zagreb, grad srca

Nova prezentacija nastala je na temelju fotografija učitelja naše škole i prijatelja. Posebno hvala, g Rocco Gianni!

Muzika je nastala u školi zahvaljujući velikom angažmanu naše profesorice glazbene kulture Barbare Bošnjak. Kolaž je uredila profesorica likovne kulture Vlasta Kovačević Herzog.

Na ovaj način ćemo još jednom predstaviti Hrvatsku i Zagreb našim partnerima u Erasmus+ projektima I.D.E.A. Together we can! i SWOTS.

 


Logo projekta

Nakon puno rada na crtežima i odabirima, komunikacije na twinspace-u i drugim kanalima, bilo je uzbudljivo do samo kraja natjecanja za izbor logotipa projekta.

Veselimo se što će projekt predstavljati rad naše učenice Ele P

Čestitamo, Ela!

Video je nastao suradnjom sve četiri partnerske škole, a montiran kod nas.

 


Projekti I.D.E.A.Together we can! i SWOTS

Europski dan jezika

https://edl.ecml.at/tabid/1772/EventID/19216/Default.aspx

Europski dan jezika


Sa početkom školske godine uključili smo se u dva nova Erasmus + projekta pa nas očekuje puno aktivnosti, druženja, timskog rada i stvaranja.

Prva projetna aktivnost u okiru projekta SWOT Scouts je obilježavanje Svjetskog dana mira 21. rujna. Učenici četvrtih razreda su uložili puno truda u uređenje panoa i kroz sliku i tekst promišljali pojam mira. Pomogla im je učiteljica Zlata Katavić koja je i članica projektnog tima.

O tome tko su nam partneri i kojim ćemo se temama baviti u Erasmus+ projektu SWOT Scouts  i Erasmus+ projektu I,D.E.A. Toether we can!  saznat ćete uskoro!

Već slijedeći tjedan očekuje nas nova projetna aktivnost - proslava Europskog dana jezika!

 


      

 

1.9.2018. - 31.8.2021.

Glavni koordinator:

IES Azcona, Almeria, Špajnolska

Partneri:

OOU Vlado Tasevski, Skoplje, S. Makedonija

ISS E. Majorana, Brindisi, Italija

OŠ Otona Ivekovića, Zagreb, Hrvatska

Glavna tema projekta:

Emocionalna inteligencija

Priznanja i nagrade:

 

 

 

 

Comet 2019.      nacionalna nagrada za najbolji eTwinning projekt u kategoriji viših razreda osnovne škole

Film "Just because..." Sudjelovanje na festivalima:

58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Mali Lošinj 2020.

8. otvoreni filmski festival OFF Travno, Zagreb 2020.

12. Festival prava djece, 2020.

16. AnimArte! - International Student Animation Festival of Brazil

12.VAFI&RAFI

CMS za škole logo
Osnovna škola Otona Ivekovića Zagreb / Stjepana Pasanca b.b., HR-10090 Zagreb / www.os-oivekovica-zg.skole.hr / ured@os-oivekovica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju